Οδηγίες λήψεως δειγμάτων εργαστηριακών εξετάσεων

Βιοχημικές εξετάσεις

Απαιτείται νηστεία το πρωί και για  τα τριγλυκερίδια 12ωρη αποχή από Λιπαρό γεύμα. Νερό επιτρέπεται πριν την αιμοληψία.

Αιματολογικές εξετάσεις

(Γενική Αίματος, αιμοπετάλια, έλεγχος αναιμιών και αιμοσφαιρινοπαθειών, ομάδα αίματος, Τ.Κ.Ε., Χρ. Προθρομβίνης, χρ. Πήξεως, ινωδογόνο κλπ.)

Δεν απαιτείται προηγούμενη νηστεία.

Ορμόνες Ανοσολογικές Στάθμες φαρμάκων

Η εξέταση γίνεται οποιαδήποτε ώρα και δεν απαιτείται προηγούμενη νηστεία. Ειδικά στην εξέταση των ορμονών του θυροειδούς σε άτομα που παίρνουν θεραπεία δεν επιτρέπεται η λήψη του φαρμάκου πριν την εξέταση. Για τα επίπεδα φαρμάκων η λήψη γίνεται 8-24 ώρες μετά την τελευταία δόση.

Μικροβιολογικές εξετάσεις:

Α) Συλλογή ούρων

Βασική προϋπόθεση είναι το πλύσιμο των γεννητικών οργάνων με κοινό σαπούνι και καλό τελικό ξέβγαλμα. Ο εξεταζόμενος μαζεύει πρωϊνά ούρα από την αρχή της ούρησης αν πρόκειται για γενική ούρων και από το μέσον ως το τέλος της ούρησης όταν πρόκειται για καλλιέργεια ούρων σε αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη. Αν ο χρόνος μεταφοράς του δείγματος στο εργαστήριο είναι μεγάλος, το δείγμα φυλάσσεται στο ψυγείο.΄

Β) Καλλιέργεια κοπράνων

Συλλέγονται κόπρανα σε αποστειρωμένο δοχείο.

Γ) Παρασιτολογική κοπράνων

Συλλέγεται μέρος δύο ή τριών διαδοχικών κενώσεων.

Δ) Αιμοσφαιρίνη κοπράνων

Συλλέγεται μέρος μιας κένωσης σε ειδικό κυλινδρικό δοχείο φαρμακείου. Η εξέταση δεν απαιτεί ειδική δίαιτα.

Ε) Εξέταση ούρων για VMA

Απαγορεύονται επί τριήμερο: Σοκολάτα, ξηροί καρποί, κακάο, τσάι, καφές, βανίλια, κρέμα καραμελέ, ρυζόγαλο, μπανάνες, παγωτό, οινοπνευματώδη, μαρμελάδα, πορτοκάλια, φάρμακα και γενικά οτιδήποτε περιέχει βανίλια.

ΣΤ) Συλλογή ούρων 24h

Τα ούρα συλλέγονται σε ογκομετρικά δοχεία τα οποία προμηθεύεστε απο το φαρμακείο. Η συλλογή αρχίζει στις 8:00 το πρωί. Τα πρώτα ούρα των 8:00 απορρίπτονται. Όλες οι άλλες ουρήσεις μέρας ή νύχτας μαζεύονται και φυλάσσονται στο ψυγείο. Η συλλογή τελειώνει την επομένη στις 8:00 το πρωί οπότε μαζεύονται και τα τελευταία ούρα.

Προσοχή να μην παραληφθεί καμία ούρηση.